top of page

Marka Tescil Başvurusu Yapılacak Markanın Doğru Oluşturulması


Marka tescil başvurusu için öncelikle markanın seçimi ve tasarımı konusunda önemli adımların atılması gerekmektedir. Bir markanın oluşturulma sürecinde devreye giren birden fazla parametre bulunmaktadır. Öncelikle markanın özgün olması ve ticari alanda firmayı iyi bir şekilde temsil etmesi gerekmektedir.

Marka patent sürecinde doğru adımların atılması sonucunda tescil başvurusu süreci de sıkıntısız geçecektir. Bunun için de marka sahiplerinin bilmesi gereken başlıca önemli hususlar bulunmaktadır. İşte, marka araştırma ve tescil sürecinde devreye giren ve uyulması gereken başlıca kurallara örnekler:


Marka Nedir ve Neden Önemlidir?


Marka tescil başvurusu için bilinmesi gereken önemli detaylara değinmeden önce kısaca markanın ne olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Marka, ticari alanda var olacak olan bir firmayı kısa yoldan temsil eden önemli bir kavramdır. Buna göre markanın bir logodan ya da bir kısaltmadan meydana gelmesi de mümkündür.

Tasarlanan ve kurgulanan markanın ilgili firmayı hem yurtiçinde hem de yurtdışında çeşitli alanlarda temsil de söz konusudur. Bu yüzden markanın doğru bir şekilde oluşturulması ve tescil sürecine de bir an evvel geçilmesi önemlidir.


Marka Tescil Başvurusu İçin Atılacak Doğru Adımlar


Marka tescil başvurusu için atılması gereken doğru adımların bilinmesi ve buna göre bir yol haritasının belirlenmesi gerekmektedir. Bu konuda daha doğru verilerden faydalanmak ve uzman yardımı almak için de ONKA Patent ile ortak çalışmanız tavsiye edilmektedir. ONKA Patent firması bünyesinde yer alan uzman ekipler sizi ve markanızı en iyi şekilde yönlendirecek deneyime sahip kişilerden oluşur.

İşte, marka tescil başvurusu sürecine girerken markanın doğru oluşturulmasına yönelik adımlar:


1- Marka Adının ve Logosunun Kurgu Süreci


Marka tescili için sizi tanımlayacak markanın doğru eller tarafından dizayn edilmiş olması önemlidir. Markanın logosunun ya da mottosunun tamamen sizi temsil ediyor olması ve kolay anlaşılabilir olması gerekmektedir. Aynı zamanda logonun ya da kısaltmanın bir başka marka ile benzerlik taşımamasına da özen gösterilmelidir. Benzerlik durumunda her iki markanın da birbiri ile karıştırılması mümkündür.


2- Marka Araştırmasının Yapılması


Marka tescil başvurusu sürecine girmeden önce tasarlanmış olan markaya yönelik geniş kapsamlı bir araştırma yapılması gerekmektedir. Bunun için de marka sorgulama sistemlerinden faydalanılabilir. Markanın eşsiz olması ve bir başka marka ya da firma ile benzerlik teşkil etmemesi bu süreçte oldukça önemlidir.

Bunun için de bu alanda uygun teknolojiler kullanarak hizmet sunan marka izleme firmalarından destek alınabilir. Bu sayede hem yurtiçinde hem de yurtdışında yer alan markaların yakın markaja alınarak incelenmesi mümkün olacaktır.


3- Başvuru Sürecinde Marka Takibi


Bir markanın doğru bir şekilde oluşturulması için başvuru sürecinde de yakından takip edilmesi gerekmektedir. Bunun için de özellikle de marka bülten yayını sürecinde gelen itirazların dikkate alınması önemlidir. Marka başvurusu yapıldığı süreçte gerekli incelemelerden sonra bülten yayını sürecine geçilmektedir.

Bülten yayınında markaya yönelik yapılan itirazların değerlendirme aşaması yer alır. Bu aşamada markaya gelen olası itirazların çürütülmesi ve gerekli savunmaların sunulması da önemlidir.


4- Tescil Sonrası Atılacak Adımlar


Bir markanın doğru bir şekilde oluşturulması kadar doğru bir şekilde korunması da önemlidir. Bunun için de tescil almış olan markaların haklarının korunması adına bültenlerin yakından takip edilmesi gerekir. Size ait bir markanın aynısının ya da benzerlerinin yayınlanması durumunda sizin de itiraz hakkınız doğacaktır.

Her ne kadar ilgili marka tescil altına alınmış olarak korunuyor da olsa bazı gözden kaçan durumların yaşattığı sorunlar da baş gösterebilir. Bunun için de bülten izleme ve değerlendirme hizmetlerinden faydalanılması tavsiye edilmektedir.


bottom of page