top of page
iso-9001.jpg

ISO 9001

ISO 9001, işletmelerin belli kalitede hizmet sunduğunu kanıtlayan bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir çeşit kalite yönetim sistemi olan bu belge, belli kriterleri sağlamış olan işletmelere verilmektedir.

 

Aynı zamanda müşteriye de güven aşılayan bu belgenin alınması işletmenin piyasadaki yeri açısından büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla belgenin alınmasına yönelik adımların atılmasında ve başvuru sürecinde uzman yardımına ihtiyaç duyulabilir.

ONKA PATENT firması, işletmelere yönelik çeşitli danışmanlık ve başvuru hizmetleri sunmaktadır. Kalite belgeleri alanında da uzman görüşü sunan firma, bu süreçte işletmelerden talep edilen kriterlerin sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

ISO Nedir?

ISO, Uluslararası Standartlar Organizasyonu kurumunun kısaltılmış halidir. 1947 yılında kurulan bu kurumun merkezi de İsviçre’nin Cenevre kentidir.

 

Kurum, uluslararası dolaşıma uygun olan hizmetleri ve ürünleri içermektedir. Bu da işletmeler tarafından verilen hizmetlerin belli başlı standartlar dahilinde müşteriye sunulmasını sağlar.

ISO, dünya çapında piyasaya sürülecek ürünleri denetleyen ve onlara uygun kalite belgeleri sunan bir organizasyondur. Bu organizasyon sayesinde ürünlerin belli kalitede üretilmesi sağlanmış olur. Bu da gerek dünya gerekse de insan sağlığı açısından atılan oldukça önemli bir adımdır. ISO belgesine sahip olan ürünlerin gerek ulusal gerekse de uluslararası ticari alanda satışa sunulması sağlanmaktadır.

 

ISO 9001 Nedir?

ISO 9001, belli başlı prensiplere sahip olan bir kalite belgesidir. Bu prensipleri sağlamış olan işletmelere ISO 9001 belgesi verilir. Bu belgenin işletmece alınmış olması o işletmenin üretim ve ticari alanda bazı kriterleri yerine getirmiş olduğunun en önemli göstergesidir.

 

İşte, belgenin alınmasına yönelik karşılanması gereken başlıca kriterler ve açıklamaları:

  • Sürekli iyileştirme yolunda önemli işler yapan işletmeler kriterlerden birini tamamlanmış olurlar. İyileştirme hamleleri bir işletmenin geleceğinin şekillenmesine de olanak tanıyan prensiplerin başında gelmektedir.

  • Müşteri odaklı çalışan işletmeler de kriterler çerçevesinde bir prensibi yerine getirmiş sayılırlar. Müşteri odaklı çalışan firmaların potansiyelleri yüksek ve üretim amaçları her zaman daha kalitelidir.

  • Liderlik kavramı ile işletmenin içindeki birlikte de sağlanmış olur.

  • Kuruluşun bünyesinde yer alan her kişinin bu kuruluşun özünü temsil ettiği de unutulmamalıdır. Hangi seviyeden olursa olsun kişilerin katılımının sağlanması işletmenin geleceği açısından da önem teşkil etmektedir.

  • Gerçekçi karaların alınması ve proses sistem yaklaşımı da bu prensiplerin başında gelen maddeler arasında yer almaktadır.

  • Yukarıdakilere ek olarak yönetime sistem yaklaşımı ve karşılıklı yarara dayalı tedarikçi ilişkileri de kaliteyi temsil eden kriterlerin arasında yer alır.

bottom of page