top of page

Tasarlamak Yetmez: Tasarım Tescili ile Emeklerinizi Koruyun


Tasarım tescili, yeni ve özgün tasarımların haklarının yasal çerçevede koruma altına alınmasını sağlamaktadır. Özellikle de ticari alanda kullanılacak olan tasarımların bu şekilde koruma altına alınması oldukça önemlidir. Tescil edilen tasarımlar sayesinde aynı tasarımın farklı alanlarda ve başka kişiler tarafından kullanılması da engellenmektedir.

Endüstriyel tasarım tescili ile hem ilgili tasarımın hem de tasarımın yaratıcısının hakları güvence altına alınmış olur. Bu sayede ticari alanda bir takım istenmeyen durumların yaşanmasının da önüne geçilmiş olacaktır. İşte, TPE tasarım tescil hakkında bilinmesi ve uygulanması gereken başlıca önemli detaylar:


Tasarım Tescili Nedir?


Bir tasarımın tamamen yeni ve özgün olması tasarım sahibi olan şahısların ya da firmanın tescil yoluna gitmesini gerektirmektedir. Bu sayede ilgili tasarımın hakları da koruma altına alınmış olarak başka kişiler tarafından kullanımına izin verilmemektedir. Tescil işlemleri de diğer tüm tescil ve patent işlemlerinde olduğu gibi Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından işleme alınmaktadır.

Tasarım tescili sayesinde ticari faaliyet gösterecek olan şahıs ya da firmaların da kullanım hakları koruma altına alınmış olacaktır. Bu sayede ilgili tasarımın rakip firmalar ya da kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmasının da önüne geçilmiş olur.

Tescil altına alına tasarımlar da belli bir müddet boyunca tescil haklarından faydalanabilir. Bu haklar sayesinde tasarımın izinsiz kullanımının da önemli ölçüde önüne geçilmiş olacaktır. Tescilli tasarımların izinsiz kullanımı halinde bu eylemi gerçekleştiren kişilere yönelik bazı cezai yaptırımların uygulanması da mümkündür.


Tasarım Tescili Başvurusu Nasıl Yapılır?


Tasarım tescil belgesi başvurusu için Türk Patent ve Marka Kurumu bünyesinde sunulan başvuru adımlarını takip etmek gerekmektedir. Tasarımın tescillendirilmesi için atılacak olan bu adımlar için de uzman firmalar ile ortak çalışılabilir. Özellikle de büyük firmaların tasarımları söz konusu olduğunda bu sürecin kolay geçmesi adına uzman kişilerden yardım alınması gerekmektedir.

ONKA Patent firması da tescil ve patent işlemlerinde her zaman tam destek ve hizmet sunmakta olan bir firmadır. Firma tarafından sunulan tescil süreci hizmetlerinden bireysel ya da şirket adına faydalanmak mümkün olacaktır.

Tescil başvurusunda bulunacak olan kişilerin tasarımı betimleyen belgeleri de beyan etmeleri oldukça önemlidir. Bu süreçte aynı zamanda tasarımın eşsiz ve yeni olduğunun da beyan edilip kanıtlanması gerekmektedir. Aksi taktirde ilgili tasarım için yapılan tescil başvurusu olumsuz sonuçlanabilir.


Tescil Başvurusu Adımları Nelerdir?


Tasarım tescil ücretleri ödenerek bu alanda ilk adımın atılması mümkün olacaktır. Kuruma yapılan başvuruda tescil başvurusu ücretinin ödendiğini kanıtlayan banka dekontunun da beyan edilmesi gerekir. Gerekli evrakların eksiksiz beyan edilmesinden sonra bülten yayını sürecine geçilmektedir.

Tıpkı marka ve patent tescillerinde olduğu gibi tasarım tescili sürecinde de bülten yayınının takip edilmesi önemlidir. Tasarımın bültende yayınlanması ile birlikte tasarıma yönelik itirazların da takip edilmesi gerekir. Eğer varsa yapılan itirazlara yönelik karşı savunmanın yapılması da önemlidir.

Bülten yayınlarının sorunsuz bir şekilde sonlandırılmasından sonra yapılan incelemeler ve alınan raporlar sonucunda belgenin sunulması da mümkündür. Tasarım sahibi olan kişi ya da firmanın tescil belgesi için de belli bir harç ödemesini yapması beklenir. Ödemenin yapılmasından sonra tasarıma ait olan tescil belgesinin alınmasına izin verilecektir.

Tasarım tescili, tasarımı kolları arasına alan ve haklarını önemli ölçüde koruyan bir adımdır. Bu yüzden her tasarım sahibinin ticari alanda baş göstermesi adına bu gibi tescil işlemlerine ağırlık vermesi önemlidir. ONKA Patent de bu yolda en önemli yardımcınız olacaktır.


bottom of page