top of page

Patent Tescili Nedir ? Nasıl Yapılır


Patent Nedir?

Patentin ne olduğunu en iyi şekilde ifade edebilmek adına patent ne demek sorusuna cevap verilmesi gerekmektedir. Patent, Latince kökenli bir sözcük olup zamanla Türkçe dilinde de kendine yer edinmeyi başarmıştır. Patentin kelime anlamı olarak da Türkçe “açıklık” sözcüğü kullanılmaktadır.


Patent, daha da net bir şekilde ifade edilmesi gerektiğinde ise “buluş belgesi” olarak da tanımlanır. Bir icada ya da buluşu tescilleyen belgelere patent adı verilmektedir. Dilimize 1879 yılında giren bu sözcük, hukuk alanında “İhtira Beratı” kelimesi ile de tanımlanmaktadır. Osmanlıca kökenli olan bu söz öbeğinde “ihtira” icat kelimesine “beratı” ise belge kelimesine tekabül etmektedir.


Patent Tescili Nedir?

Patent tescili ise bir buluşa ve icada yönelik yasal prosedürlerin uygulanması ve uygun görülmesi sonucunda verilen belgedir. Aslında Osmanlıca’ da kullanılan İhtira Beratı kelimesi patent belgesi anlamına gelmektedir. Bir buluşun ya da icadın tescil edilmesinde belli bir yasal işleyişler bütünü yer almaktadır. Ancak ve ancak tüm yasal prosedürlerin tamamlanması halinde patent tescili için gerekli adımlar atılabilmektedir.


Bir buluşun tescil edilebilmesi için patent sorgulama adımlarının da yerine getirilmiş olması beklenmektedir. Buna göre patent için başvuruda bulunulan buluş ya da icadın daha önceden hiçbir şekilde tescillenmemiş olması gerekmektedir.

Tescil adına bilinmesi gereken bir diğer önemli detay ise ilgili buluşun ya da icadın sanayiye uygulanabilir olması gerektiğidir. Tescillenmek istenen buluştan ticari bir hak elde edilmesi adına da tescil belgesi başvurusunda bulunulması şarttır. Patent belgesinin elde edilmesi ile birlikte de hem buluşun hakları hem de buluşa sahip olan kişinin hakları güvence altına alınmış olur.


Patent Tescili Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir?



Patent tescili için atılması gereken birden fazla adım bulunmaktadır. Buna göre de ilk olarak patentin alınması adına gerekli araştırmaların yapılması tavsiye edilmektedir. Buluşun patente uygun olup olmadığının araştırılması ve başvuru şartlarının iyice idrak edilmesi de bu süreçte büyük önem taşır.

Patent sorgula gibi seçenekler üzerinden de ilgili buluşa yönelik araştırmalar yapılabilir. Patent başvurusunda bulunulması için üzerinde hak iddia edilen buluşun tamamen yeni olması önemlidir. Bu yüzden patent alanında uzman olan yetkili kişilerden de bu süreç içerisinde yardım alınması tavsiye edilmektedir. ONKA PATENT de bu alanda uzun zamandır hizmet sunan ve patent başvuru sürecinde işleri yürüten bir firmadır.

İşte, patent için gerekli başvuruların yapılmasında atılması gereken en önemli adımlar:

1-Araştırma ve Analiz İşlemleri

Patent araştırma adımı tescil işlerinde birincil derecede önem taşıyan oldukça kıymetli bir adımdır. Buna göre patent belgesi alınmadan önce kapsamlı bir araştırma ve analizin yapılması gerekmektedir. Bu konuda uzman olan patent araştırmacılarından destek alınması önerilmektedir. İlgili buluşun patent için uygun olup olmadığına bu alanda uzman olan yetkili kişiler karar verecektir.

ONKA PATENT bünyesinde yer alan uzman kişiler, gerekli araştırma ve analizler sonucunda bahsi geçen buluşu patente hazır hale getirebilirler.

2-Patent Başvurusu

Patent tescili için gerekli başvurunun yapılması da bu yolda atılması gereken bir diğer önemli adımdır. Bu adımda gerekli belgelerin beyan edilmesi ve marka patent ücreti altında talep edilen harcın da yatırılmış olması önemlidir. Başvuru sürecini başlatmak adına gerekli olan ücret her sene Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenmektedir.

Patent için başvuru ücretinin yatırıldığına dair kanıt niteliği taşıyan banka dekontunun da başvuru sürecinde gerekli belgeler ile birlikte beyan edilmesi şarttır. Daha sonraki süreçte ise kurumun incelemesi adına 2 aylık bir bekleme aşamasına geçilmektedir.

3-Patentin Yayınlanması ve Belgenin Alınması

Patent için başvuruda bulunulması ile birlikte ilgili buluşun detayları bültende yayınlanır. Bunun amacı varsa buluşa yönelik çeşitli itirazların ve görüşlerin değerlendirilmesidir. Eğer buluş ile ilgili herhangi bir itiraza rastlanmamışsa inceleme raporunun da yayınlanması ile birlikte patent için son adımlar atılmaya başlanır.

Patent için yapılan başvuru sürecinin son kısmında ise artık belgenin alınması sürecine geçilmektedir. Bu süreçte belgenin hazırlanması ve belge için talep edilen ücretin yatırılması önem teşkil etmektedir. Patent belgesi ücretinin yatırılması ile birlikte Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan belgenin düzenlenmesi talep edilebilir.

Patent Tescili İçin Destek Sağlanan Alanlar

Patentin tescil edilmesi sürecinde buluş sahiplerinin bazı teknik ve resmi detayları yerine getirirken destek alması önemlidir. Buna göre telif ve patent haklarının incelenmesi ve korunmasına yönelik faydalı adımların atılması gerekmektedir.

Tüm bunların yanı sıra buluş ile ilgili gerekli yurtiçi ve yurtdışı araştırmalarının yapılması ve hata paylarının da ortadan kaldırılması elzemdir. Gerekli ön hazırlıkların yerine getirilmesinden sonra ise başvuru sürecine yönelik hazırlıkların devam ettirilmesi gerekir. Tüm bu süreçlerde buluş sahiplerinin uzman kişilerle birlikte çalışması önerilir.

ONKA PATENT de bu süreçte atılması gereken tüm adımlarda buluş sahiplerinin haklarını savunan ve koruyan bir firmadır. Patentin sağlıklı bir şekilde alınması adına atılan adımlar sayesinde başvuru sürecinin de olumlu sonuçlanması sağlanmış olur.


Bkz: Ücretsiz Patent Sorgulamak için formu doldurun. Marka uzmanlarımız sizi ücretsiz bilgilendirsin.

Telefon: 0850 885 04 84

Whatsapp: 0850 885 04 84

bottom of page