top of page

Yurt Dışı Marka Tescili Neden Önemlidir?


Yurt dışı marka tescili, markanızın yurt dışında da tescil edilmesi yolunda atılan önemli bir adımdır. Bu sayede tescil başvurusunda bulunulan markanın hakları, uluslararası olarak da koruma altına alınacaktır. Yurt dışında marka tescil başvurusu için sunulan birden fazla imkân da bulunmaktadır. Özellikle de ülkeler tarafından imzalana bazı anlaşma ve protokoller çerçevesinde tescil işlemleri eskiye oranla daha kolay bir şekilde yapılır.

Yurt dışı marka tescil belgesi almak adına atılan adımlarda ONKA PATENT tarafından sunulan hizmetlerden de faydalanılması mümkündür. Bununlar birlikte Türkiye’deki bazı bakanlıklar tarafından da yurt dışında tescil alınmasına yönelik çeşitli destek paketleri oluşturulmuştur.


Yurt Dışı Marka Tescili Nedir?


Yurt dışı marka tescili, bir markanın ya da patentin uluslararası olarak da tescil edilmesi ve yasal haklarının korunması anlamına gelmektedir. Ulusal tescil almış markaların kendilerini daha da büyütmeleri açısından yurt dışı tescil başvurusunda bulunmaları mümkündür. Bunun için de başvuruda bulunulacak ülke ya da ülkelerin sağladığı koşullara da göz atılması gerekmektedir.

Günümüz dünyasında globalleşme ile birlikte tescil işlemleri de daha kolay bir hale gelmiştir. Bazı ülkeler, çeşitli gruplar halinde toplu tescil başvurusu işlemlerini değerlendirmektedir. Türkiye de bu bağlamda çeşitli anlaşmalarda imzası bulunan bir ülke konumundadır. Buna göre Türkiye’de tescil edilmiş olan bir markanın ilgili programlara da başvuruda bulunarak birkaç ülkede tescil kazanması mümkün kılınır.


Yurt Dışı Marka Tescili İçin Hizmet Sunan Anlaşmalar


Yurt dışında markanın tescil edilmesi yolunda atılan adımlara yönelik birden fazla seçenek bulunmaktadır. Buna göre özellikle de hangi ülkelerde ticari faaliyet gösterileceğinin belirlenmesi önemli bir rol oynamaktadır. İşte, sizin de değerlendirebileceğiniz yurt dışında tescil hakkı sağlayan başlıca anlaşmalara örnekler:

· Uluslararası Patent Başvurusu (PTC)

· Her bir ülkeye yönelik tekli başvuru seçenekleri

· Avrupa Patent Başvurusu (EPC)

· Avrasya Patent Başvurusu

· OAPI Patent Başvurusu

· ARIPO Patent Başvurusu

· Arap Ülkeleri Patent Başvurusu

Yukarıda bahsi geçen anlaşmalar ve protokoller sayesinde ilgili ülkelere yönelik tescil başvurusunda bulunulabilir. Bu başvuruların yapılmasında da ONKA PATENT tarafından sunulan başvuru ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanılması önerilmektedir.


Yurt Dışı Marka Desteği


Yurt dışı marka tescili bakımından ülkemizde de sunulan bazı destek paketleri mevcuttur. Buna göre Türkiye’de hali hazırda tescil almış olan markaların yurt dışı serüvenlerine yönelik çeşitli fon aktarımları yapılmaktadır. Bu sayede Türk markalarının yurt dışında aktif olarak hizmet vermesi amaçlanır.

Bakanlıklar tarafından sunulan bu destek paketlerinde %70 oranına varabilen fonlar bulunmaktadır. Gerekli başvuruların yapılması halinde devlet tarafından sağlanan bu fonlardan faydalanılması mümkündür.


Yurt Dışı Marka Teşvik Desteği Başvurusu İçin Gerekli Evraklar


Bir Türk markasının yurt dışında da tescillenmesi için destek fonlarına başvuruda bulunulması önerilir. Bu yolda başvuruda bulunurken de bazı belgelerin eksiksiz ve güncel tarihli olarak beyan edilmesi zorunludur. İşte, marka teşvik desteğinden faydalanmak için beyan edilmesi gereken belgelerin listesi:

· Başvuru formu

· Destek başvurusu için dilekçe

· İmza sirküleri

· Marka tescil ücreti ödemesini kanıtlayan banka dekontu

· Aylık prim hizmet bildirgesi

· Vergi levhası

· Yurtiçinde alınmış olan markanın tescil edildiğini kanıtlayan belge

· Yurt dışı marka tescil belgesi ya da başvuru belgesi

· Ticari sicil gazetesi

Yukarıdaki belgelerin eksiksiz beyan edilmesi halinde devlet destek paketlerinden faydalanılabilir. Bu yolda ONKA PATENT firması tarafından sunulan gerekli başvuru hizmetlerinden de faydalanılması mümkündür. Firma, tescil başvurusu için sunulan tüm detayları uzman kadrosu tarafından yürürlüğe sokmaktadır.

bottom of page