top of page

Tasarım Tescili Nedir ? Nasıl Yapılır ?


Tasarım tescili, özgün ve tamamen yeni olan tasarımların hukuksal açıdan da güvence altına alınmasını sağlayan bir hizmettir. Bir işletmeye ait olan endüstriyel tasarımların güvence altına alınması işletmenin kazancı bakımından da önem teşkil etmektedir. Bunun yanında tasarımı kurgulayan ve tasarlayan kişilerin de haklarının korunması tescil başvurusu ile mümkün olacaktır.


Endüstriyel tasarım tescili, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından alınan başvurular sonucunda verilen bir belgedir. Bu belgenin verilmesi ile birlikte tasarımın tescil altına alındığı garanti edilir. Böylece ilgili tasarımı farklı kişilerin izinsiz olarak kullanmasının da tamamen önüne geçilmiş olur. Tescil edilmiş olan bir tasarımın üçüncü kişiler tarafından kullanılması halinde o kişilere yönelik yasal süreçler başlatılabilir.

Ülkemizde hizmet sunan Türk Patent ve Marka Kurumu da tıpkı marka tescili gibi tasarıma yönelik de başvuruları kabul etmektedir. ONKA PATENT firması da bu süreçte işletmelerin ya da tasarımcıların başvuru süreçlerini yasal prosedürlere uygun bir şekilde yürüten bir firmadır. Başvuru sürecinin sağlıklı ve olumlu geçmesi bakımından ONKA PATENT gibi uzman firmalar ile çalışılması tavsiye edilmektedir.


Tasarım Tescili Nasıl Yapılır?


Belli bir tasarıma yönelik atılan tescil adımlarında öncelikle ilgili tasarım ile alakalı araştırmaların yapılması gerekiyor. Tasarım tescil sorgulama kaynaklarından faydalanılarak ilgili tasarımın eşsiz olup olmadığı anlaşılabiliyor. Ancak tescil için başvuruda bulunacak olan tasarımın yeni ve özgün olması halinde başvuru süreci başlatılıyor. Aksi taktirde tasarıma yönelik yapılan tescil başvurusu doğrudan reddedilebiliyor.

Başvuru aşamasına geçildiğinde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli faktör ise tasarım tescil ücretleri ödemesidir. Bu bağlamda tasarım için tescil başvurusunda bulunacak olan kişilerin ya da firmaların tescil harcını ödemiş olmaları beklenmektedir. Bir tasarımın tescili için talep edilen ücret ise her sene Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından güncellenmektedir.

Tasarımın tescil sürecinde talep edilen ücretin eksiksiz ödemesinin yapılması sonucu başvuru sürecine geçilir. Bu süreçte de ücretin ödendiğini kanıtlayan banka dekontunun da gerekli diğer belgeler ile birlikte beyan edilmesi zorunludur.


Tasarım İçin Tescil Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler


Bir tasarım için tescil başvurusunda bulunulurken bazı detayların özenle irdelenmesi ve incelenmesi gerekmektedir. İşte, tasarım için tescil başvurusu aşamasında kişilerin ya da firmaların dikkat etmesi gereken başlıca durumlar:


- Tasarımın tescil edilme sürecinde en fazla dikkat edilmesi gereken nokta ilgili tasarımın eşsiz olmasıdır. Daha önce tescil almış olan bir tasarıma benzeyen ya da tamamen aynı olan tasarımların tescil süreci sıkıntılı geçecektir. Öyle ki tasarıma yönelik yapılan incelemelerde benzerlik durumu görülürse başvuru doğrudan reddedilebilir.


- Tasarımın tescil edilmesine yönelik yapılan başvuruda reddedilme durumu yaşandıysa daha önce ödenmiş olan tescil harcının geri alınması da mümkün değildir.


- Tasarım için tescil başvurusunun Türk Patent ve Marka Kurumu’na yönelik yapılması gerekmektedir. Bu süreçte ister tasarım sahibi isterse de tasarım sahibi tarafından atana vekilin başvuru yapması mümkündür.


- ONKA PATENT firması, tescil süreçlerinde uzman desteği sunan ve başvuru yükünü omuzlayan bir firmadır. Firma bünyesinde yer alan hukukçu, mühendis ve tasarımcılar, bu süreçte tescil işlemleri için gereken desteği sunacak kişilerdir.


- Tasarımın tescil sürecine geçmesi ile birlikte ilgili tasarıma ait fotoğraf ve görsel materyallerin de sunulması önemlidir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından gerekli incelemelerin rahat bir şekilde yapılması adına tasarımın kapsamlı bir şekilde anlatılmış olması gerekmektedir. Bunun için de günümüzde 3D teknolojisinden faydalanılabilir.


- Bir tasarıma yönelik tescil başvurusunda bulunurken o tasarımın üretilmiş olmasına gerek yoktur. Tasarımı detaylı anlatan görsel ve yazılı materyallerin teslim edilmesi başvuru süreci açısından yeterli olacaktır.


Bkz: Ücretsiz Tasarım Tescili sorgulamak için formu doldurun. Marka uzmanlarımız sizi ücretsiz bilgilendirsin.

Telefon: 0850 885 04 84

Whatsapp: 0850 885 04 84

bottom of page