top of page

Sosyal Medya ve Pazar Yeri İçin Marka Tescili


Marka tescili, ticari faaliyetler için olmazsa olmaz bir uygulama olarak kabul edilmektedir. Bir markanın tescil edilmesi ile birlikte hem markanın hem de marka sahiplerinin hakları koruma altına alınır. Aynı şekilde sosyal medya ve pazar yerleri için de tescil işlemlerinin mutlaka yerine getirilmesi gerekmektedir.

Marka patent tescili yolunda atılacak olan adımların detaylı bir şekilde belirlenmesi ve buna yönelik harekete geçilmesi de önemlidir. Özellikle de satış yapmanın popüler yollarından biri olan sosyal medya kanallarında tescilli markaların değerleri bir hayli artacaktır. Bu yazımızda da sosyal medya ve pazar yeri başta olmak üzere tescilin önemini bulabilirsiniz.


Marka Tescili Nedir ve Neden Önemlidir?


Marka tescil belgesi, ilgili markanın haklarını koruyan ve markayı resmi kılan bir belgedir. Bu belgenin alım sürecinde de marka sahibi olan kişi ya da firmaların Türk Marka ve Patent Kurumu’na yönelik başvuruda bulunmaları gerekir. Marka tescili için başvuruda bulunulmasından sonra markanın gerekli incelemeler altına alınması ve tescil işlemlerinin başlatılması da mümkündür.

Tescil sürecinde en önemli detay ise markanın tamamen özgün ve yeni olmasıdır. Başka bir marka ile benzer ya da tıpatıp aynı olan markaların tescil başvuruları olumsuz yanıt alacaktır. Bunun için de marka araştırma adımlarının atılması oldukça önemlidir.

Marka tescili, ilgili markanın bir başka kişi ya da firmalar tarafından kullanılmasını da mümkün kılmamaktadır. Bu sayede tescil almış olan markanın tüm hakları da koruma altına alınmış olur.


Sosyal Medya İçin Marka Tescili Nasıl Olmalıdır?


Marka tescil sorgulama adımlarının atılması sosyal medya kanalları vasıtası ile yapılan satışlar bakımından da önemlidir. Buna göre sosyal medya üzerinden ticari faaliyet göstermek isteyen kişilerin markalarını tescil altına almaları gerekmektedir. Bunun için de tescil sınıflarından olan 35. marka tescil sınıfında yer alınması gerekir.

35. marka tescil sınıfı da mağazacılık sektörünü içine alan bir sınıftır. Sosyal medya da bir nevi sanal mağaza görevi gördüğünden dolayı bu kanallarda yapılan satışların bu sınıfta yer alması zorunludur.

Günümüzde sosyal medya üzerinden yapılan ticari faaliyetlerin sayısındaki artış yüzünden bu tip bir uygulamaya gidilmesi gerekmiştir. Bu uygulama hem satış yapacak olan kişilerin hem de markanın haklarını koruyan etkili bir uygulamadır. Fakat elbette sosyal medya kanalları vasıtası ile yapılan reklam ve tanıtımlar için tescil yaptırılması zorunlu değildir. Firmaya ait sosyal medya kanallarında ticari faaliyet gösterilmiyorsa tescil için başvuruda bulunulmasına gerek kalmayacaktır.


Pazar Yeri İçin Marka Tescili Nasıl Olmalıdır?


Marka tescili için atılan bu adımların yalnızca sosyal medya kanalları ile de sınırlı olmadığının bilinmesi gerekmektedir. Buna göre bazı büyük e – ticaret siteleri içinde yer alabilmek için de ilgili markanın tescil altına alınmış olması gerekmektedir. Tescillenmiş olan markaların ilgili e – ticaret sitelerinde satış hizmeti sunması mümkündür.

Bu tip e – ticaret siteleri için de tescil sınıfının 35. marka tescil sınıfı olduğunun bilinmesi gerekir. Mağazacılık sektörü için özel olarak oluşturulan bu sınıf, pazar yeri olarak da tanımlanan büyük çaplı siteler için de geçerlidir.

Günümüzde de tıpkı sosyal medya kanallarında olduğu gibi bu tip büyük ticaret sitelerinin sayısında da büyük artış gözlemlenmektedir. Dolayısıyla marka sorgulama ve tescil adımlarının bu tip siteler için de atılması önemlidir. Bu sayede markanın daha resmi bir içerik kazanması ve haklarının önemli ölçüde koruma altına alınması da mümkün olacaktır.

bottom of page